TN70: a adus o mare schimbare în producţia de carne de porc finlandeză

TN70: a adus o mare schimbare în producţia de carne de porc finlandeză

Ulla Ketola arată cu mândrie datele din 2015 ale grupului Optipossu Development Group, în biroul din HKScan Turku. Fermele mici şi mari au făcut deopotrivă un salt explicit în privinţa purceilor înţărcaţi per scroafă. „Acest număr a crescut în mediu cu 1 purcel per scroafă într-un an. Înainte nu am văzut niciodată o astfel de îmbunătăţire în rezultatele noastre. La început nici nu ne-a venit să credem” a spus Ketola.

Plus un purcel

Ulla Ketola supraveghează rezultatele de la 74 de ferme, ceea ce în total înseamnă aproape 25.000 de scroafe. Aceasta constituie 85% din efectivul de scroafe introdus în sistemul de producţie HKScan. Circa 75% din scroafe sunt încrucişări noi TN70. Producerea de purcei înţărcaţi per scroafă a crescut de la 27,5 la 28,5, şi dintre fermele mai mari 23 ferme cu circa 20.000 de scroafe a atins şi valoarea medie de 29,4. Ne aşteptăm ca producţia la ferme să fie în continuă creştere, pe măsură ce tot mai multe scroafe sunt înlocuite cu TN70, şi scroafele vor produce în al patrulea ciclu sau următorul.

În general vorbind, în Finlanda există două tipuri de ferme: fermele mici produc cu 100-150 scroafe, pe când fermele mai mari, specializate, au peste 800 de scroafe. „La ambele tipuri de ferme vedem un progres evident în producţie” a spus Ketola. Mai mult decât atât, la fermele mai mici vedem o îmbunătăţire de 2 purcei per scroafă. Acest lucru se datorează faptului că, deodată cu implementarea TN70, de la creşterea tradiţională proprie s-a trecut la cumpărarea scrofiţelor hibride.

Această creştere a producţiei ridică la un nivel nou creşterea porcinelor în Finlanda. Sectorul s-a dezvoltat rapid în ultimii ani, datorită investiţiilor în tehnologii mai bune şi servicii de consiliere de specialitate. Numărul purceilor înţărcaţi de la numărul de bucăţi de 24,6 din 2008 a crescut la 26,7 până în anul 2011, iar până în 2015 a atins valoarea medie de 28,5.

Managementul trebuie să înveţe creşterea porcilor TN70

Creşterea deosebită obţinută cu TN70 nu vine de la sine, TN70 este o genetică de tip diferit. Ulla Ketola crede că la numeroase puncte ale producţiei, animalele au nevoie de o abordare diferită. „Aceasta începe deja cu creşterea scrofiţelor. Producătorii uneori sunt dispuşi să introducă prea devreme scrofiţele în producţie. Aceasta se întâmplă pentru că, în lipsa furajării adecvate scrofiţele cresc prea repede. Scrofiţele ajung mai repede la greutatea la care în caz normal se face prima însămânţare. Pentru evitarea acestui lucru şi a altor probleme, fermierii trebuie să furajeze scrofiţele conform recomandării primite din partea Topigs Norsvin.”

Consultantul de specialitate Ketola a observat că, scroafele au primul estru mai devreme. Aceasta înseamnă că, fermierii trebuie să adapteze celelalte procese de lucru la detectarea scroafelor în călduri, şi în general trebuie modificate şi acele metode de lucru.

Mortalitate mai scăzută la purcei

Una dintre surprize cu care s-a confruntat echipa lui Ketola este că, nu creşte numărul purceilor născuţi morţi. Ceva ce s-ar aştepta la cuiburi de fătare mai mari. „De fapt chiar a scăzut numărul purceilor născuţi morţi. Scroafele nasc chiar foarte uşor.”

Purceii excepţionali născuţi la ferme implică faptul că, bateriile încep să devină aglomerate, ceea ce reprezintă pericol cu privire la calitatea porcilor produşi. În prezent situaţia economică este foarte dificilă, şi pentru fermieri este greu să investească în clădiri noi. Ketola observă să fermierii se gândesc sau la o extindere a capacităţii sau încep să reducă efectivul de scroafe. „Produc aceeaşi cantitate de purcei cu mai puţine scroafe. Scade costul de producţie per scroafă, dacă acestea produc mai puţini purcei. Acest lucru are efect pozitiv asupra preţului de cost.”

Nivelul de producţie al scroafelor mai ridicat înseamnă de asemenea că, trebuie avută o atenţie deosebită asupra furajării scroafelor. Trebuie ridicat nivelul furajării şi de avut o atenţie deosebită asupra valorii de nutriţie a furajelor. Din cauza tuturor acestor factori este nevoie de schimbare şi în managementul fermelor, la care echipa de consiliere de specialitate HKScan acordă o mare atenţie.

Chiar şi în cuiburile de fătare mai mari purceii se nasc cu greutate de naştere ridicată, cu forţă vitală şi echilibraţi. Aceasta este o pornire perfectă pentru faza de îngrăşare. HKScan colectează în continuare informaţiile provenite din etapa de îngrăşare, însă deocamdată nu dispun de date suficiente pentru a le publica. În general este deja clar că, descendenţii TN70 au o mai mare creştere în greutate.

Ulla Ketola a sintetizat că, implementarea TN70 a adus o shimbare majoră în creşterea porcinelor din Finlanda. A crescut semnificativ producţia per scroafă. Acest lucru reduce preţul de cost, care armonizează mai bine cu restul Europei.

Scroafele noi mai înseamnă că, este necesară studierea furajării şi celorlalte probleme de management. TN70 diferă de genetica utilizată în prealabil, şi producţia mai mare ne confruntă cu noi provocări. Pentru Ketola este clar că „Fermierii noştri se bucură de implementarea TN70. Pare să ne fie un mare ajutor pentru a rămâne în competiţie.”

Efectele implementării TN70 (în baza datelor ciclurilor 1-3):

  • Numărul de purcei înţărcaţi pe an şi scroafă: + 1.0 purcel
  • Procentul de fătare: + 2/+7%
  • Numărul de zile neproductive (pierdere): – 1/-2 zile
  • Numărul de bucăţi născuţi vii pe fătare: + 1,5 purcel
  • Numărul de bucăţi purcei înţărcaţi per cuib de fătare: + 0,8 purcel
  • Mortalitate până la momentul înţărcării: + 2,7%
  • Numărul de fătări/numărul de scroafe: + 0,02
  • Prolificitatea scroafelor: + 9,5 purcei

Mai multe știri